Wielką Sobotę, w Kościele katolickim, wierni przygotowują się do uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego. To dzień, w którym odbywa się święcenie pokarmów, a wieczorem celebrowana jest Liturgia Wigilii Paschalnej.

Tradycja Święcenia Pokarmów

Wielu ludzi tego dnia udaje się do kościoła z pięknie przyozdobionym koszyczkiem wielkanocnym, aby poświęcić różne produkty. Te pokarmy, które w niedzielę trafią na świąteczny stół, mają swoje specjalne znaczenie i symbolikę:

  1. Jaja: Jaja w postaci pisanek lub kraszanek symbolizują nowe życie.
  2. Chleb: Chleb reprezentuje Ciało Chrystusa.
  3. Wędliny: Są symbolem zdrowia i dostatku.
  4. Sól: Symbolizuje oczyszczenie.
  5. Wielkanocna babka: Jest wyrazem naszych umiejętności.
  6. Chrzan: Symbolizuje gorycz Męki Pańskiej.
  7. Baranek z chorągiewką: Symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa.